NAVIGATION - SEARCH

ITIM - Verschillende soorten social netwerken en communities

Naar mijn mening zijn er twee soorten social media, namelijk social communities en social networks. Maar wat zijn deze twee media nu eigenlijk?

Beide zijn een soort van vrienden kring gebouwd om je profiel. Bij een community join jij er 1 omdat je van een onderwerp iets wil weten. Bijvoorbeeld, je auto is stuk en wil hem eerst zelf maken. Je vind een forum op het internet en dan kun je bij die community (die al bestaat) aankloppen of je lid mag worden.

Bij een social network licht dit iets anders. Je kan het zien als groepen mensen sorteren op basis van relatie. Je hebt facebook voor vrienden en familie, en bijvoorbeeld LinkedIn voor zakelijke contacten. Het verschil is dat je op facebook wel een foto kan posten waar je duidelijk een paar biertjes teveel hebt gedronken, en half over de bar leunt om zelf de volgende te tappen. Bij een zakelijk contact is dit misschien iets minder slim omdat je zo je integere imago kan schaden.

Hier volgt nog een lijst met de belangrijkste social media:

Social Communitys:

 • Forum (bijvoorbeeld http://www.fordmondeoclub.nl/, voor alle ford mondeo rijders).
  Zij stellen de regels op, je dient je hier aan te houden. Je weet ook niet wie er allemaal lid zijn van deze "club".
 • Google Public Hangout
  Een google public hangout is een groep waar mensen met dezelfde interesse of doel kunnen video bellen met elkaar. Een perfect voorbeeld van een social community.

Social Netwerk:

 • Facebook
  De grootste social network site tot nu toe. Ze hadden in 2012 ongeveer 1 MILJARD gebruikers... Dit is eigenlijk te bizar voor woorden. Ik zelf gebruik facebook soms. Ik post vaak berichten achteraf, zodat niemand die mijn facebook leest op dat moment weet wat ik allemaal uitvoer. Een ander punt waar je over na zou kunnen denken is dat dit een Amerikaans bedrijf is. Recente nieuws artikelen (over P.R.I.S.M.) geven aan dat de NSA in America nogal graag een profiel van je op wil stellen. En geloof het of niet, maar ze hebben er iets aan als ze weten wat je hobby's zijn, wat je werk is wanneer je geboren bent en jou vrienden wereldje. Dit is zeker iets om over na te denken en ik heb ook slecht nieuws, waarschijnlijk doet Europa net zo hard mee. Als je egt veilig wil zijn zul je je informatie niet moeten delen op internet.
 • Tumblr
  Tumblr kan je zien als een soort facebook maar dan voor video's, foto's en muziek. Hier is de site ook voor gebouwd. Dit kan ook allemaal op facebook dus als je niet dagelijks 10 filmpjes upload na je facebook dan zal je niet zo heel veel aan Tumblr hebben.
 • YouTube kanaal
  Een YouTube kanaal kan je afschermen waardoor dit ook een social media wordt. Jij stuurt een uitnodiging naar mensen en deze accepteren het, zodat ze jou filmpjes kunnen zien.

Deze social media kan je ook nog opdelen in, foto's, muziek, video, en informatief.

 

 

Add comment

  Country flag

biuquote
 • Comment
 • Preview
Loading