NAVIGATION - SEARCH

ITIM - Verslag

SWOT-analyse

Deze SWOT analyse is klikbaar voor de leesbaarheid.

SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Hiermee kun je een zelf beeld creëren. Je moet er uiteindelijk voor zorgen dat andere mensen in jou omgeving niet teveel afwijken van jou analyse.

Kies de elementen die in de ogen van je potentiele werkgever het belangrijkst zijn.

Strengths

 • Individueel aan de slag gaan
  Ik ben vanaf mijn jonge jaren al bezig met ICT, een vaak moest ik het zelf uitzoeken. Ik kan gemakkelijk alleen een grote opdracht aanpakken mits de tijd er voor is.
 • Integer
  Doordat ik op vroege leeftijd al bezig was met persoonlijke informatie heb ik heel snel geleerd om met privé gegevens om te gaan. Op dit moment host ik e-mail voor andere mensen. Ondanks dat je daar met enkele commando's e-mail boxen van personen over kan nemen doe je dit simpel weg niet. Je weet dat als iemand er achter komt dat je alles kan opdoeken. Ook het netwerk op het Friesland College heb ik te maken gehad met privé documenten van leerlingen en leraren.
 • Aanpassen binnen werkomgeving
  Naar mijn mening kan ik me makkelijk aanpassen binnen een werkomgeving. Als voorbeeld gebruik ik mijn stage bij de Gemeente Leeuwarden. Ik heb nooit bij een helpdesk/servicedesk willen werken/stage lopen maar ik moest deze stage toch aannemen wegens gebrek aan stageplekken.
  Na 1 a 2 maanden begon ik handig te worden in dat vak. De manier van telefoon opnemen, gelijk gebruikers opzoeken in hun database en huidige problemen noteren in het systeem.

Weaknesses

 • Geduld
  Soms als je op iemand moet wachten die een taak uit moet voeren waarvan je precies weet hoe iets in elkaar steekt en de andere persoon is er vier keer zo lang mee bezig wordt ik een beetje ongeduldig. Ik probeer dit wat te compenseren door de persoon te helpen. Ik moet zeggen dat ik niet echt boos wordt maar in me hoofd gedachten rondspoken van "wat voert hij allemaal uit?".
 • Impulsief
  Dit zwakke punt heb ik al wat getackeld maar ik was wel eens impulsief. Je ziet wat leuks, en dat wil je direct uitproberen. En dat deed ik ook gewoon. Soms in werk omgeving niet al te slim wegens consequenties.

Opportunity's

 • Duidelijk documenteren
  Ik wordt steeds beter in documenteren, maar hier ligt nog wel een kans. Ik vind het zelf ook best leuk om goed gedocumenteerde netwerken te zien. Ik probeer ook altijd wat te leren van een project verslag als deze er goed uitziet. Ook probeer ik de geleerde punten te verwerken in de documentatie die wij hebben voor het hosten van e-mail.
 • Kennis onderhoud op het vlak systeembeheer
  Naast mijn opleiding Forensisch ICT aan de hogeschool Leiden houd ik mijn kennis op gebied van systeembeheer up-to-date door zelf bezig te zijn met Enterprise netwerk technologieën. Hoe beveilig je een netwerk extern, hoe beveilig je netwerk internen (dit wordt soms wel eens vergeten door systeembeheerders, waardoor veel aanvallen van binnenuit komen).
 • Communicatieve vaardigheden verbeteren
  Ik kan nog veel leren op het gebied van communicatie, en aangezien dit aan te leren is zal ik proberen hier mee aan de slag te gaan. Denk aan duidelijker articuleren (ik praat soms iets te veel binnensmonds). En gedrag van mensen herkennen mochten ze niet de hele waarheid spreken of meer informatie uit een verhaal dat mensen zeggen proberen te halen. Dit soort communicatie vaardigheden interesseren mij behoorlijk.

Threats

 • Miscommunicatie
  Zoals hier boven al beschreven is communicatie bij mij soms nog een probleem. Vooral in een nieuwe omgeving hoor ik soms wel eens "je praat wat onduidelijk" en dit blijkt vooral te komen doordat ik teveel binnen mond 's praat en te snel. Op de hogeschool Leiden wordt het van Communicatie gegeven en hier leer je dit tot een minimum te beperken.
 • Gedemotiveerd raken
  Ik heb motivatie nodig om iets af te kunnen maken. Verlies ik halverwege een opdracht mijn motivatie dan gaat die opdracht behoorlijk uitlopen. Ik probeer mijn motivatie te simuleren door uit te zoeken wat ik ga leren door "deze" opdracht te doen. Of misschien heb ik er wat aan voor onze e-mail hosting.
 • Afleiding
  Dit punt heeft veel te maken met bovenstaand punt, als ik ergens mee bezig probeer te gaan en daar niet gemotiveerd in ben dan kan iets simpels als een telefoontje van een persoon voor totale afleiding zorgen waardoor ik me helemaal niet meer kan concentreren omdat bijvoorbeeld dat telefoontje nog door me hoofd spookt.

Ik wil mezelf komend jaar verbeteren in communicatieve vaardigheden. Dit wil ik gaan doen door de lessen communicatie serieus te nemen en ook buiten communicatie om de opdrachten toe te passen. Ik het boek staan ook heel veel dingen hoe mensen te "lezen". Ik hoop zo na een bepaalde tijd in te kunnen spelen op het gedrag van mensen om bijvoorbeeld betrouwbaarder over te komen. Of dat mensen mij ook werkelijk alles vertellen mocht ik er een gesprek mee voeren.

Ik heb 7 vrienden mijn SWOT-analyse laten zien en laten weten waar dit over gaat en wat een SWOT-analyse precies is. Met de vraag of ze de uitslag die niet klopt kunnen doorkrassen en vervangen door een ander punt.

Tot mijn verbazing krasten 3 van de 7 bij geduld door die onder weaknesses valt. Ik weet wel van mezelf dat ik dit zoveel mogelijk probeer de verbergen en blijkbaar lukt dit goed. Ik zie dit maar als positief voor nu.

Voor de rest zijn dit de uitslagen:

Met 1 punt oneens: 3 van de 7
Met 2 punten oneens: 1 van de 7
Met 3+ punten oneens: 0 van de 7 

Ik vind dit echt een positief resultaat, ik had nooit verwacht dan ik zo helder overkomen :)

 

 

Add comment

  Country flag

biuquote
 • Comment
 • Preview
Loading